zomer = BBQ en bier - Afbeelding 1 - Hops&Food

Zomer, dé tijd van het jaar om af te spreken met vrienden rond een bbq en genieten van het gezelschap en een goed glas bier.
Maar wat te drinken bij de bbq, want er zijn zo veel smaken dat het moeilijk kiezen is, want je wil van alles toch minstens een keer geproefd hebben.

De bakker drinkt niet want met temperaturen tot boven de 200 graden hou je liever je hoofd, en de rest van je lijf koel.
Niet getreurd, want de nieuwste lichting alcoholarme en vrije bieren die wel smaak bevatten zijn de laatste jaren sterk verbeterd.

Denk maar aan Sport Zot, de alcoholvrije versie van Brugse Zot, smaakt bijna hetzelfde als de gewone Brugse Zot, maar dan zonder de alcohol.
De reden hiervoor is dat het brouwproces van de Sport Zot identiek is aan die van van de grote broer, en na het brouwen wordt het bier door een speciale membraanfilter gestuurd die de alcohol eruit haalt, maar de smaak intact laat.
Ramon van brouwerij Roman, nieuw op de markt sinds mei, en frisfruitig met een milde bitterheid, met maar 0,3%.
Net buiten de grenzen, maar in de betere bierhandel ook te koop is de Playground Non Alcholic IPA van vandeStreek bier.  Exotisch fruit en hoppig van smaak.


Ben je van plan om per gerecht een aangepast bieren te serveren, voorzie dan proefglaasjes van 15cl, en verdeel je flesje bier telkens over 2 glazen.
Op die manier kunnen je gasten proeven, zonder telkens de volledige 33cl geserveerd te krijgen.  Bij veel gerechten en bijpassende bieren ga je anders al snel niet echt meer proeven wegens te veel gedronken.
Spoel ook altijd even je glazen als je een nieuw bier geeft, zodat de smaken niet gaan vermengen.

Beginnen doe je altijd met aperitief.
Een aperitiefbier moet een lichte zuurtegraad hebben om de maag "open te zetten" en klaar te maken voor het eten.  Dikwijls wordt er een witte porto of iets zoet gegeven, wat de eetlust net afremt en dat willen we net niet bij een rijkelijk gevulde tafel.  
Een gueuze is perfect, maar wordt door veel mensen als te zuur beschouwd. Een goed alternatief hiervoor is de Vicaris Tripel/Gueuze van brouwerij Dilewyns.  Dit bier is een blend van een tripelbier samen met gueuze. Dit resulteert in een fruitig en zacht door de tripel, en een frisse zurigheid van de gueuze.  Een ideaal zomers aperitiefbier.

Op naar de bieren bij de bbq:
Gegrild vlees krijgt een gerookt, zoeter smaakje en pairen dus het beste met bieren die deze eigenschappen ook hebben.
Anker Rubio is een perfecte pairing bij rundsvlees, moutig en een zoet randje.
Lefort van Omer Vander Ginsthe, geroosterde mouten, fruitig en carameltonen.
Voor de zachtere vleesgerechten, zoals kip & kalkoen, gebruik een blonde tripel met een lichte bitterheid en een zoetige afdronk, zoals bijvoorbeeld Dikke Jan van de gelijknamige brouwerij Dikke Jan, of Schuppenboer Tripel van Brouwerij Het Nest, of natuurlijk je eigen favoriete tripel.  Proef en probeer.

Kruidige bijgerechten gaan goed met samen met Tripel Karmeliet van Bosteels, of de René Blonde van brouwerij René.

Vis: een beetje een alleskunner als het over vis gaat is Jan de Lichte van brouwerij de Glazen Toren.
Een dubbel tarwebier, kruidig en zacht, licht bitter en mooi in evenwicht en gaat heel goed samen met witte vis in een papillot.
Zoek je meer kruidigheid, probeer dan zeker eens de Saison de Pipaix van met tonen van peper, gebrouwen in de laatste Belgische brouwerij die volledig op stoom werkt, met een stoommachine uit einde 18de eeuw.

Geen enkel etentje is compleet zonder een dessert.
Maak een fruitslaatje met zomers fruit, draai er een beetje peper door en fijngesneden stukjes gember voor pittigheid.  Snij ananas in driehoeken en smeer deze in met honing en grill op de bbq, serveer eventueel samen met een bolletje ijs.
Geef hierbij een stout zoals Excuse me While I Kiss my Stout van Hedonis Ambachtsbrouwers of Cassandra van Siphon Brewing.
Het bittere van de stout gaat contrasteren met het zoete van het fruit en de gegrilde ananas geeft geroosterde tonen die goed samengaan met de geroosterde mouten van de stout.

Chocolade in welke vorm dan ook, geef dan een Sint Bernardus Abt 12 van St Bernardus. Deze knaap van 10% pairt heel goed met chocolade, romig van smaak, zoet en duidelijke tonen van chocolade in de smaak.

Smakelijk!