Workshops bierpairing - Afbeelding 1 - Hops&Food

2 workshops over bierpairing: Bier & Chocolade en Bier & Kaas.

Brouwerij Het Anker organiseerde tijdens afgelopen Mechels Bierfestival deze workshops.
Onder de deskundige leiding van Werner Callebaut van Bierolade werd de wereld van chocolade en bier verkend en waarom deze smaken zo goed samenvallen.
Met een naam als Callebaut kan je niet anders dan iets met chocolade te doen natuurlijk.
3 bieren werden gepaired met 3 verschillende pralines met telkens een ander thema:

Maneblusser met een praline van witte chocolade gevuld met witte ganache van Chocolatier Gauthier uit Mechelen voor het contrast tussen bitter en zoet.
Boscoli, een witbier met extra sap van rode vruchten, samen met een praline van melkchocolade, gevuld met slagroom en verse cuberdonstroop voor het samenspel tussen het zoete, fruitige van het bier en de cuberdon in de praline.
Als laatste de kers op de taart: Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial dark samen met een melkchocoladepraline met gezouten karamel.  De Gouden Carolus heeft toetsen vankcaramel en heeft een licht zoete afdronk, die perfect samengaat met de karamelvulling en toch een prettige twist geeft.

De tweede workshop van de dag werd geleid door Luc De Raedemaeker, een autoriteit binnen het Belgische Bierlandschap.
Bier en Kaas is een combinatie voor mekaar gemaakt is, veel meer dan kaas en wijn.
Bier zorgt er voor dat de tong gereinigd wordt, onder meer door de bitterheid en het koolzuur, en neemt de vettigheid van de kaas weg om zo terug een proper mondgevoel te krijgen voor de volgende kaas.

Weer werd er gestart met Maneblusser - je bent dan ook bij Brouwerij het Anker, dus is het logisch dat de bieren uit hun assortiment gebruikt worden - en een biertasting gaat altijd van laag naar hoog in alcoholgehalte.
De Maneblusser werd geserveerd met een Belgische geitenkaas.  Belgisch geitenkaas is zachter dan zijn Franse tegenhanger, simpelweg omdat onze geiten vooral gras eten, en de Franse geiten ook veel kruiden op hun dieet hebben staan.
Een perfecte combi van 2 zachte smaken die mekaar optillen.

Als tweede pairing werd er gekozen voor Hopsinjoor samen met Pavé de Soignies, een zachte kaas met een rode korst en een uitgesproken intense smaak.   Best te serveren met een hoppig, fris bier om de intensiteit van de kaas te temperen.

Laatste pairing was weer Gouden Carolus Cuvee van de Keizer samen met Achels Blauw, verkozen tot de beste streekkaas ter wereld.  En terecht.
Een zachte en romige blauwschimmelkaas met een unieke blauwgeaderde "marmer" structuur, licht maar niet overdreven zout, gecombineerd met de ietwat zoete karamelsmaak van het bier bleek een schot in de roos.  De contrasten vloeien mooi samen.