Wie drinkt er nog pils? - Afbeelding 1 - Hops&Food

Wie drinkt er nog pils?

Met de trend van de sessionbieren zou je wel gek zijn om nog te kiezen om fletse, platte pilsbieren te willen drinken.
Gewone pils wordt en masse geproduceerd en je wordt platgeslagen met promoties met 2 bakken plus nog één gratis.
De gewone pilsbieren zijn echter zo gemaakt dat er nog maar weinig hopsmaak te proeven valt.

De kleinere brouwerijen hebben dit ook begrepen, en brengen lekkere en smaakvolle sessionbieren op de markt die van alcoholpercentage minder alcohol bevatten, maar dat wel compenseren met smaak.

Wat is dan het verschil tussen een sessionbier en gewone pils.
Pilsbier is om te beginnen een bierstijl, goudgeel van kleur met een witte schuimkraag.  Gebrouwen met lage gisting en vergist op een lage temperatuur, en meestal rond de 5%.
Een sessionbier is geen bierstijl op zich, maar kenmerkt zich door een smaakvol bier met weinig alcohol te combineren met een alcoholpercentage tussen de 2,5 en 4,5%.  Er zijn session IPA's, tripel session bieren en alles ertussen.

De kunst bestaat er in om een  laag alchoholisch bier te brouwen dat toch niet waterachtig smaakt.  Bij de echt lage alcoholpercentages is dit wel sneller te proeven. 

Waarschijnlijk komt de benaming session van Engelse "session break" waarbij vroeger tijdens de pauzes van het werk nog alcohol gedronken werd.  Om echter niet dronken te worden werden en dan licht alcoholische bieren gedronken.

De lijst van sessionbieren is lang, maar hier alvast een paar pareltjes.
- Taras Boulba van Brasserie de la Senne, Brussel: een licht gesluierd blond bier van 4,5%, met een uitgesproken hopsmaak met een bittere afdronk.
- Simplex van Brouwerij De Ranke, Moeskroen: goudgeel, hoppig en bitter verpakt in 4,5%.
- Gouden Carolus UL.T.R.A van Brouwerij het Anker, Mechelen: de kleine broer van de Gouden Carolus Tripel, 3,7% blond bier, kruidig en droog in de afdronk.
- Four Aces Session IPA van brouwerij Het Nest, Oud-Turnhout.  Een sprankelend bier met citrustoetsen van de gebruikte hop met maar 3,5%.
- Free Bird Session IPA van Craft Beers Hoppug, Geel/Meerhout.  Fris licht pittig bier met uitgesproken mandarijnsmaak, 4,5%
- Bersalis Kadet session tripel, Brouwerij Oude Beersel, Beersel.  Goudgeel van kleur, 4,5% en fruitig van smaak en het broertje van de Bersalis tripel.

Welke Sessionbieren heb jij al geproefd, en wat is jou favoriet?