Tournée Minerale 2019: minder (alcohol) maar even lekker! - Afbeelding 1 - Hops&Food

Tournée Minérale: minder maar minstens even lekker?

Februari is weer in zicht, en sinds enkele jaren uitgeroepen tot Tournée Minérale.  de maand om niet te drinken en stil te staan bij je drinkgedrag.

Doe je mee? Fijn zo! Volhouden!

Wil je toch minder drinken, waarom dan niet een keertje de hele zware bieren laten staan en ga voor een lichter alternatief, dat daarom niet minder smaakvol hoeft te zijn.

Een overzicht van een aantal heel smaakvolle bieren met een laag alcoholgehalte onder de 5%.

Want weinig alcohol is geen synoniem voor een flauwe pils.

1. SportZot, de Halve Maan.

Eerlijk gezegd één van de ontdekkingen van 2018.  SportZot is het alchoholvrije broertje van de Brugse Zot. Met slecht 0,4% valt het niet op dat dit een niet-alcoholisch bier is.  De reden hiervoor is dat SportZot en Brugse Zot het zelfde brouwprocédé hebben een dus allebei beginnen als een alcoholhoudende drank.  SportZot wordt echter door een speciale filter gestuurd die wel de alcohol verwijderen, maar de smaak intact laten.

2. Gouden Carolus UL.T.R.A, Het Anker

Het kleine broertje uit de Gouden Carolusreeks, goudgeel van kleur, 3,7% en kruidig van smaak met een droge afdronk.

3. 13 - Artisanale pils, The Ministry of Belgian Beer

Pils zoals ie bedoeld is, smaakvol, ongefilterd en niet gepasteuriseerd, gemaakt van Belgische hop, Belgische gerst, en dat allemaal voor maar 4,0%. Pure smaken die je doen watertanden naar meer.

4. FreeBird Session IPA, Craftbeers Hoppug.

Een session IPA, fris en hoppig door het gebruik van Amerikaanse hoppen met een duidelijk fruitige mandarijnsmaak. Een heerlijk bier van maar 4,5%.

Een session-bier is een benaming van een zwaarder bier dat door moderne brouwtechnieken met evenveel smaak maar minder alcoholgehalte wordt gebrouwen.  De historische verklaring komt vanuit Engeland waarbij vroeger tijdens de arbeid mocht gedronken worden.

Deze bieren mochten echter niet hoog in alcohol zijn om geen problemen met dronken werknemers te veroorzaken.

5. De Poes – Export, brouwerij De Poes.

Een ode aan de ooit zo populaire Dortmunder pils, gebrouwen met enkel gerst van de beste kwaliteit en hop uitsluitend geteeld in België.  Een bier van lage gisting dat toch nog een nagisting meerkijgt op de fles om zo uit te komen op 4,8%.

6. Simplex, De Ranke

“This is not a pils!” waarschuwt het etiket. En gelijk hebben ze.  4,5% maar veel meer smaak dan de industriële pilsbieren.  Een bier van hoge gisting, lekker verfrissend, hoppig en bitter.

7. Schenenschopper, Hedonis Ambachtsbier

Nog een Session IPA, deze keer van de gipsybrouwers van Hedonis.  3,3% verdeeld over veel tropisch fruit in geur en smaak samen met duidelijk aanwezige hop en niet overdreven bitter. 

8. Super NoAH, ‘t Verzet

NoAH = No American Hops dus een ode aan de Belgische hopsoorten.  Citrus in de neus, blond en lichttroebel van kleur en met 4,9% mag ie nog net bij in het lijstje.  De hopsoorten krijgen een prominente rol en dat merk je aan de hopbitterheid in het bier.

Smakelijk!