Septembermaand = hopplukmaand - Afbeelding 1 - Hops&Food

September is hopplukmaand en de laatste jaren is de hoppluk dan ook uitgegroeid tot evenementen waarbij hopboeren en toeristische diensten hierbij handig inspelen op de groeiende trend naar de interesse in bier.

Ben je één van de volgende weekends vrij, dan kan je in de Westhoek, maar ook van Vlaams-Brabant tot in Aalst terecht voor hoppige festiviteiten.

Bij Brouwerij Palm is de hoppluk op hun eigen hopveld ondertussen al een week voorbij, maar niet getreurd.
In oktober 2011 legden ze hun eigen hopveld aan met 800 hopplanten van de Hallertau Mittelfrüh-variëteit. De oogst wordt elk jaar binnengehaald door bierliefhebbers en vrijwilligers, waarna de hop gebruikt wordt in de eigen bieren van de brouwerij.  Toch nog benieuwd, dan kan je altijd terecht op https://hoppluk.be/

In Aalst kan je op de eerste zondag van september terecht, tijdens de jaarlijkse Hopdag op Meldert-kermis, kan iedereen kennismaken met de teelt, pluk en verwerking van hop.
Meer weten over de hopstreek rond Aalst? De fietsroute 'Hoppetocht' en de wandelroute 'Ontdek de Faluintjesstreek' zijn verkrijgbaar bij het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt.
Alle info hierover vind je via https://aalst.be/groen/hop

Het derde weekend van september kan je ook nog eens in Opwijk gaan kijken naar de hopoogst en zelf een belletje of 2 meeplukken.
Vlaams-Brabant heeft een heel programma opgezet om je kennis te laten maken met alle aspecten van hop.  Meer info vind je op https://www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/hop/index.html

Poperinge is misschien wel hét epicentrum van de Belgische hop, en dat vertaalt zich in een permanent hopmuseum, gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.
Tevens kan je door de Belgische Biercollectie snuisteren, met ondertussen 2000 Belgische bieren, netjes gecatalogeerd. Op www.hopmuseum.be kan je al een voorsmaakje vinden om je bezoek te plannen.

Nog in Poperinge worden tijdens de maand september de deuren van de hopboeren geopend voor het grote publiek. Beleef de hoppluk van dichtbij, laat je bedwelmen door het aroma van de vers geplukte hop en geniet van een heerlijk streekbier.  Ga hiervoor naar http://toerismepoperinge.be/nl/bezoek-een-hopbedrijf-4 voor verdere info.

Ook in Kappele-op-den-Bos zetten jaarlijks een 50-tal bedrijven hun deuren open voor iedereen die kennis wil maken met de hedendaagse Vlaamse land- en tuinbouw, tijdens de Dag van de Landbouw op zondag 17 september, waaronder ook een aantal hoptelers.

Vanaf 10.00 uur ben je welkom om mee hop te plukken. Onder begeleiding van brouwer Marc Struyf kan je in een gezellig kader, omgeven met een vleugje muziek, het proces van het bier van Microbrouwerij Den Triest ontdekken. Nieuwsgierigen krijgen ook de kans om de microbrouwerij te bezoeken en te proeven van de lokale bieren.

Details op http://www.gcoudepastorie.be/hoppefeesten-e3552

Hop hop hop, op weg!

Septembermaand = hopplukmaand - Afbeelding 1 - Hops&Food