Recept ijs met Barista Chocolate Quad - Afbeelding 1 - Hops&Food

Koken met bier kan op veel manieren.  Bier kan je gebruiken in sauzen, vinaigrettes, soepen, sabayons, maar je kan er ook zelf ijs van maken.

Dit recept met Barista Chocolate Quad van  brouwerij Van Honsebrouck leent zich daar perfect voor.

Barista Chocolate Quad: bier en koffie, twee werelden, voortaan verenigd in de Barista. De aroma’s en de smaak van karamel, cacao en geroosterde mout sluiten naadloos aan met het ‘zwarte goud’ en chocolade.

Genietbaar om te drinken, leuk om mee te experimenteren.

het recept voor bierijs met Barista Chocolate Quad van Van Honsebrouck

 

Ingredienten

- 4 eierdooiers

- 200 gram suiker verdeeld in 75 gr + 75 gr + 50gr

- 40cl room van 30 of 40%

- 50cl barista Barista chocolate Quad bier (en de rest om te proeven tijdens het koken)

Werkwijze:

1. Begin met het inkoken van het bier:giet het bier in een kookpot samen met 75gr suiker en kook op een zacht vuur om in te dikken tot ongeveer 1/3 van de originele hoeveelheid.

Nadeel - biert wordt bitterder naarmate je langer inkookt.  Maar je zou een vloeiende siroop moeten overhouden.  Tijdens het inkoken slechts af en toe en zeker niet te hard roeren, dat zal ervoor zorgen dat de substantie begint over te koken.

2. Breng de room samen met 50gr suiker tot het kookpunt, en roer tijdens het koken totdat de suiker is opgelost.  haal van het vuur en laat afkoelen

3. Klop de ondertussen de 4 eierdooiers samen met 75gr suiker tot een ruban - een schuimende witte massa - waarbij suiker oplost in de eierdooiers.

4. Giet de iets of wat afgekoelde room in een klein straaltje zachtjes bij de ruban tijdens constant kloppen op lage snelheid.

Giet niet alle room ineens in de ruban, dan bestaat het gevaar dat als je room nog te warm is je eitjes beginnen te bakken, en dat krijg je niet meer opgelost.

5. Giet het afgekoelde ingekookte bier bij het room-met-ei-mengsel - opgelet: niet alles ineens erin, dan bestaat alweer het gevaar dat je ingekookte bier nog te warm is en je eitjes beginnen te bakken.

6. Verwarm dit alles heel zachtjes terug tot max 86 graden (boven 86 graden gaat je ei beginnen te bakken) en blijf roeren tot het mengsel indikt.  dit noemen ze vaneren.

Ideaal is als je met een houten lepel roert, en af en toe een streep trekt door het mengsel dat achterblijft op de achterkant van de lepel - als je streep blijft staan is het mengsel klaar. Komt het mengsel terug bij elkaar, moet je nog langer vaneren.

7. Koel het mengsel volledig af. 

8. Roer na het afkoelen alles terug goed door elkaar met een garde, zodat alle eventuele brokjes oplossen.

9. Draai het ijs - bij mij werd het niet heel dik tijdens het draaien, maar tijdens het invriezen komt dit in orde.

10. Het ijs zal heel schepbaar blijven dus direct serveren en niet laten staan terwijl je er een lekker bier bij drinkt.

Smakelijk!

Recept ijs met Barista Chocolate Quad - Afbeelding 1 - Hops&Food