De ideale biertemperatuur?

Met nog een paar hete dagen in het vooruitzicht kan een fris geschonken bier extra lekker smaken.
Maar wat is nu de ideale temperatuur voor je bier en zet je nu beter je koelkast extra koud?

Uit de diepvries of van 't schap?

Pilsbieren en witbieren en fruitbieren mogen goed fris geschonken worden, tussen de 3-5°C, net zoals de nieuwe alcoholarme en alcoholvrije bieren.
Bij de hoge, spontane en gemengde gistingsbieren mag de temperatuur net iets hoger zijn.
De vuistregel hier is, hoe hoger het alcoholpercentage hoe minder fris het bier moet zijn.
Sessionbieren die ook behoren tot de categorie van laagalcoholische bieren, en schommelen meestal rond de 3,5 - 5,5% Alc, mogen ook fris geserveerd worden rond de 3-5°C.
Amberbieren zoals Palm en een Bolleke - type Speciale Belge - tussen 6-8°C.
Gueuzebieren, fruitbieren op basis van lambiek en lambiek serveer je best op 4-7°C.
De gekende sterke blonde bieren, zoals Duvel mogen vanaf 5°C maar kan evengoed tot 10°C op minder warme (hete) dagen.
Ben je voorstander van de sterke donkere bieren dan ligt de serveertemperatuur nog wat hoger, vanaf 8-13°C.
Een Trappist van 't schap is tijdens een koude winteravond nog wel lekker, maar hoeft voor mij tijdens een hittegolf ook niet.

Staat je koelkast standaard op 4 graden dan kan je je flesje bier, afhankelijk van het biertype 5 minuten of iets langer uit de koelkast laten staan om het even op temperatuur te laten komen.

Smaak is natuurlijk altijd persoonlijk, en een echt koude pint is verfrissend, maar bij een ijskoud zwaar bier mis je een deel van de smaakbeleving.
Bij de zwaardere bieren zal je merken dat naargelang het glas opwarmt je andere smaken zal ontdekken die verborgen blijven als het bier heel koud is.

Glazen in de diepvries?
Hoegaarden en Duvel worden soms in een bevroren glas geserveerd, maar wat doet dat met de smaak?
Je mag er van uitgaan dat hoe kouder je je bier serveert, dat je minder van de aroma's zal proeven.
Aangezien witbieren sowieso al koud geschonken worden zal dit niet veel verschil uitmaken.
Duvel daarentegen is een zwaar blond bier, en verdient het niet om op heel koude temperatuur te worden gedronken.

Hoe drink jij je bier het liefst? Recht uit de koelkast of net dat beetje minder fris?