Brussel Bierdag - Afbeelding 1 - Hops&Food

Brusselse Bierdag

Als crowdfunder van Brussels Beer Project mag ik elk jaar 12 flesjes bier gaan ophalen in de brouwerij aan de Antoine Dansaertstraat in Brussel.
Aangezien Brussel een bierhotspot is reden te meer om meer te doen dan enkel een aantal flesjes op te halen.
Samen met Bert van Biercollectie een dag op pad om onze hoofdstad en zijn bieren te ontdekken.

Starten doen we bij Brewdog aan het Centraal Station, een referentie als het gaat over eigentijdse bieren.
Het Schotse Brewdog heeft ondertussen 57 brewpubs verspreid over het Verenigd Koninkrijk én de rest van de wereld, terwijl ze nog maar bestaan sinds 2007.
Hun steile opmars hebben ze te danken aan lekkere bieren, en een horde fanatieke crowdfunders die voor de nodige kapitaalinbreng zorgen om nieuwe pubs te openen, brouwerijen op te starten en te moderniseren.  Afhankelijk van je inleg ontvang je korting in de pubs, een gratis bier op je verjaardag en veel meer.  Als je echt heel veel geld hebt, stap dan in het exclusieve clubje en krijg een eigen brewpub bij je thuis geinstalleerd.

Na Brewdog de metro in, op weg naar Fermenthings, een nieuwe zaak in Jette die zich specialiseert in gefermenteerde voeding.  Aangezien bier ook een fermentatieproces ondergaat hebben ze ook een fijne selectie van de betere bieren in de aanbieding.  Fermenthings organiseert die dag ook een summer beer tasting samen met La Source, een gloednieuwe brouwerij uit het Brusselse, in het park van Tours&Taxis.  Reden te meer om ook dat even gaan te ontdekken.
La Source biedt 2 van hun bieren aan, en we kiezen voor de Double IPA, samen met vers naanbrood met verse kimchi van rode kool van Fermenthings.  Het zure van de gefermenteerde rode kool samen met het bitter van de Double IPA, het is een ervaring.

Na Tours&Taxis te voet via het bruisende Brussel Bad naar het doel van deze dag: bier ophalen bij Brussels Beer Project.  We drinken eerst een Juice Junky en een Summer Haze, twee session IPA's van minder dan 5% om dan onze rugzakken vol te stouwen met nieuwe aanwinsten.
De crowdfunding van BBP is simpel: je betaalt eenmalig een bedrag om de brouwerij te steunen en je krijgt in ruil elk jaar gratis bier, korting in de brewpub en uitnodigingen tot exclusieve proeverijen.
Met het opgehaalde geld is er onder andere al een proefbrouwerij uit de grond gestampt en zijn ze internationaal gegaan door in Parijs en en Tokyo een brewpub te openen.
Het volgende op de lijst is de oprichting van een eigen brouwerij in Anderlecht om alle bieren in huis te kunnen brouwen en afvullen.  Nu worden de meeste bieren in de eigen brouwerij op punt gesteld om ze dan extern te laten brouwen.
Brussels Beer Project werkt volgens een principe van een aantal vaste bieren samen met tijdelijke bieren die slechts éénmalig gebrouwen worden.  Zo blijven ze vernieuwen 

De dag wilden we eindigen bij Gist, een nieuw craft beer café vlak bij de Grote Markt en Manneke Pis, maar zij blijken op vakantie.  
Dat hadden we spijtig genoeg over het hoofd gezien.  Reden te meer om terug naar Brussel te gaan, want de dag was te kort.

Aangezien we beiden met de trein de verplaatsing gemaakt hebben.  Don't drink & drive, weet je wel, besluiten we nog even Brewdog binnen te springen voor een afsluiter.
Ons oog valt nog op een klein flesje in de koeling: Hop Shot.  Een Quadruple IPA van slechts 110ml van enkel Amerikaanse bitterhoppen Centennial, Columbus, Simcoe, Citra en Amarillo en 22% alcoholgehalte. 
Niet geschikt voor de tere zieltjes.

Wordt zeker vervolgd.