Bier&Food avond voor Onderox Magazine - Afbeelding 1 - Hops&Food

Het maandblad Onderox organiseert sinds een paar maanden een themavond rond bier met telkens een andere spreker. Voor november begeleidde ik een Bier&Foodproeverij met 4 bieren en passende hapjes, klaargemaakt door traiteur B-Eat

Plaats van het gebeuren is telkens café Hyggeligt in Arendonk. 

Een uitverkochte avond met 42 hongerige en dorstige aanwezigen - een record - benieuwd naar bier in combinatie met eten. 

Starten doen we met Blinker van Siphon Brewing uit Damme. Blinker is een saison gebrouwen naar de traditie, blond en 5.5% ABV, veel citrus, hopbitter en droog in de afdronk. 

Een combinatie van een kebabbroodje gevuld met een fijne grillworst met Saison Dupont in verwerkt, veldsla en een honingmosterddressing. Het frisse van het bier snijdt door de lichte vettigheid van de worst en het zoete van de honingmosterddressing contrasteert mooi met het bittere van het bier. 

Vervolgens een Chimay Rouge, zacht en lichte fruitigheid van zomers steenfruit, koperkleurig en 7% ABV gecombineerd met zwarte pens, rode biet en appel, afgewerkt met een krokantje van ganzelever. 

Het aardse van de pens en de rode biet worden gecompenseerd door de fruitigheid van de Chimay, die de appel mee optilt in de combinatie. 

Een eye opener voor het publiek was misschien wel de Delta IPA van Brussels Beer Project.  Een explosie van tropische fruitigheid en de bittere nasmaak in een bier was nieuw voor een aantal van de aanwezigen. 

Deze IPA werd vergezeld van een bordje fideua (Spaanse pasta) met inktvisinkt, erwtjes, dressing van limoen en koriander en een pikant kippenspiesje, alles afgewerkt met coppercress. 

IPA en pikante gerechten trekken elkaar op, en dat was hierbij zeker het geval. De romige pasta werd dan weer opgewaardeerd door het pittige van de IPA. 

Als afsluiter werd Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused aangeboden met een duo van pralines. Een donker degustatiebier dat het beste van Brouwerij Het Anker samenbrengt: heerlijk bier en whisky van de eigen stokerij van de Molenberg, aangevuld met tonen van chocolade, vanille en hout. 

Een mellowcakeje van melkchocolade afgetopt met Fleur de Sel en een pure chocoladepraline met een speculooscaramelvulling. 
Een combinatie van het zoete van de melkchocolade en het bier tegenover het zoute geeft een feestje in de mond. 
Bij de pure chocolade contrasteert het bittere mooi met het zoete bier, terwijl de kruidigheid van de speculoos en de caramel samensmelt. 

Afgaande op de reacties achteraf zijn er voor veel aanwezigen nieuwe werelden opengegaan. 

Nogmaals bedankt aan Onderox Magazine voor de uitnodiging en B-Eat voor de lekkere hapjes. 

In de decemberuitgave van Onderox volgt nog een uitgebreid artikel, met foto's, en is ook online te lezen via de website van Onderox.
Er volgen nog meer bierproefavonden, maar snel zijn is de boodschap.
Inschrijven kan via café Hyggeligt

Wordt vervolgd?   Binnenkort hierover meer info!

 

Bier&Food avond voor Onderox Magazine - Afbeelding 1 - Hops&Food