Bier op het internet

Natuurlijk is bier lekker om te proeven, samen met vrienden, thuis, rond de bbq op op café aan de toog.
Maar wat is er online te vinden? is bier ook online een dingetje?

Internet to the rescue, een onuitputtelijke bron van websites, podcasts, reviews over bier.
Natuurlijk zijn er veel te veel om ze allemaal op te lijsten, maar hier alvast een paar startertips.

Podcasts
De bekendste Belgische bierpodcast is misschien wel belgiansmaak.com.
Breandán - in een vorig leven advocaat - is Ier maar de liefde bracht hem tot in België,  en is naast maker van de podcasts ook één van de 3 stichters van Siphon Brewing in Damme, auteur bij enkele gerenomeerde magazines en jureert op internationale bierwedstrijden.
Samen met zijn vrouw Elisa - zot van eten en bier - en een passie voor brood en chocolade startten ze samen Belgian Smaak als hun manier om België te verkennen door zijn rijke bier- en voedingserfgoed.

Zegt Cantillon, Brasserie de la Senne, Fort Lapin, Brussels Beer Project, 3 Fonteinen, De Plukker je iets?
Deze brouwerijen en meer, passeerden al voor de micro met hun verhaal.
Tuiten je oren bij het horen van bovenstaande brouwerijen, maar popel je om nieuwe dingen te ontdekken, dan is dit een start om je bierhorizon verder te verkennen.

Nieuw is de podcast "Den Heilige Gist" van Kurt Van den Nieuwenhuysen waarbij er momenteel één aflevering online staat in gesprek met Charles Leclef van Brouwerij Het Anker in Mechelen.
De planning is om eens per maand een nieuwe podcast online te zetten. Benieuwd naar de aflevering 2.

YouTube
De laatste tijd is het stil geworden, maar de Biercollectie bracht samen met een gast bierreviews van binnen- en buitenlandse bieren.  Ik mocht ook een keer aanschuiven.
Of er nog nieuwe aflevering gepland zijn is op dit moment onduidelijk, wegens de drukke agenda's van Bert & Gert, de drijvende krachten.

Apps
Moet Untapp'd nog voorgesteld worden?  De app waarbij elk bier je drinkt een score kan geven, en aangeven wat je proeft.
Je kan dit delen met je biervrienden.  Het leuke aan Untapp'd zijn de badges die je kan verdienen van stijlen die je drinkt, bieren van verschillende landen, 

Beerhive: minder gekend, maar wel een app van Belgische bodem is deze Beerhive en start eigenlijk waar Untapp'd stopt.
Veel meer gebaseerd en uitgebreider op het vlak van proeven, waarbij er dieper wordt ingegaan op de verschillende smaken.
Aan de hand van je geproefde bieren kan je nakijken in hoeverre je smaak overeen komt met de andere gebruikers die hetzelfde bier al gedronken hebben.
Vind je een bepaald bier of stijl lekker dan kan je aan de hand van je parameters andere gelijkaardige bieren ontdekken.

Beer Culture
Redelijk nieuw is deze Belgian Beer Culture app die je meeneemt naar de de Belgische biercultuur en gids je doorheen bierig België.
Maak bierstemmingen aan op een kaart, stippel routes uit langsheen café's en brouwerijen.
Zoek gespecialisserde bierwinkels of bierfestivals, het zit allemaal rechtstreeks in je telefoon.


Websites
Natuurlijk kan je niet naast Sofie van Rafelghem en haar website Sofiesworld.be waar bier en foodpairing centraal staat.
De referentie van biersommelier in België en een wereld aan tips over onze bieren.

Lekkervanbijons.be
"Een recept voor elk moment met het beste van hier"
Lekker van bij ons is een website gevuld met lekkere recepten en meer bomvol lokale producten zoals groenten, fruit, vlees, vis én bier van bij ons.
Zij zijn ook de drijvende kracht achter fieroponsbier.be, wat een onderdeel is van lekkervanbijons.be.
Lekker van bij ons is een initiatief van het VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Lambikstoemper, aka Kristof Verhasselt, begon ooit met het idee om zijn geproefde bieren met een korte omschrijving online te zetten.
Intussen zijn dit 2195 verschillende bieren, and counting, en zijn allemaal te bewonderen op https://lambikstoemper.wordpress.com/
Kristof won met zijn blog al enkere keren een medaille op #BADF van beerawards.be

beerwards.be
Belgische bieren winnen in binnen- en buitenland veel prijzen op bierfestivals, maar een volledige lijst was hier nog nooit van gemaakt.
Daarom besloten 3 vrienden tussen pot en pint om dit in een database te gieten en online te plaatsen.
In 2012 werd het idee opgevat om zelf een uitreiking te organiseren, maar dan zonder het obligate proeven en beoordelen.  Het publiek waarvoor bier gemaakt wordt, namelijk u en ik - de klant - mag nooit zijn mening geven als het gaat om de prijzen.  Het is een beetje subjectief want iedereen zijn smaak is anders, maar daarom niet slechter.  En de klant, daarvoor brouwt de brouwer zijn bier en niet om enkel te laten proeven door professionals op bierwedstrijden.
Beer Awards Digital Festival was geboren en groeide gestaag uit tot een gerespecteerde wedstrijd onder de Belgische brouwers.

Brussels Beer City is het geesteskind van Eoghan Walsh, een ingeweken Ier die al 10 jaar in Brussel leeft en werkt. Met Brussels Beer City focust hij op Brussel en zijn bruisende bierscene.  Daarnaast is Eoghan ook actief als auteur waarbij zijn artikels al verschenen in verschillende buitenlandse kranten en gerenommeerde biermagazines.
Nieuw zijn ook de podcasts die vanaf april starten.

 

Zythos.be
Zythos is de nationale vereniging van bierproevers, opgericht als nationaal verbond van lokale of regionale verenigingen van bierproevers.
Maar Zythos is ook meer dan alleen een overkoepelend orgaan. Door hun positie werken ze samen met de nodige instanties om een aantal doelstellingen te verwezelijken om de Belgische biercultuur te behouden én te versterken.
Een online forum om over bier in al zijn aspecten te praten dan ben je hier op het juiste adres
Een overzicht van alle Belgische brouwerijen en bierfirma's, ook die lijst is te vinden op Zythos.
Ze organiseren ook jaarlijks het Zythos BierFestival in de Brabanthal in Leuven.  Dit is wereldwijd het grootste Belgische bierfestival met 88 standen en meer dan 500 uitsluitend Belgische bieren te proeven. UPDATE: wegens de Coronadreiging is het festival dit jaar spijtig genoeg geannuleerd.

Natuurlijk heeft elke brouwerij ondertussen ook een website, maar dat zou de lijst allemaal maar langer en onvolledig maken.

Instagram & Twitter.
Met Hops&Food ben ik ook te vinden op de social media, waarbij op Instagram alle geproefde bieren een review krijgen met foto's, en Twitter kort biernieuws bevat.

Hops&Food op Instagram

Hops&Food op Twitter

Maar ga ook op zoek met de hash tags #belgianbeer of #bier

Welke websites zijn jouw favorieten?


En voor ik het vergeet: Drink met mate(n) en vanaf 18+.
Bier is een product gemaakt om van te genieten.

Bier op het internet - Afbeelding 1 - Hops&Food